maanantai 27. helmikuuta 2012

sunnuntai 26. helmikuuta 2012

+ 3

Tuorujoen suu Jyväsjärven puolella, motarin alla. Huono kuva, vasemmasta piissistä parempi kuva myöhemmin linjoille.

Ylempääkin surkeampi yritelmä... Paikka sama.

Junizu

21


Lutakko. Rapistunut vanha puutalo, joka onneksi kunnostettiin (tai ainakin osa vieressä olevista vanhoista hienoista rakennuksista pelastettiin). Kuvasta rajautuu oikealla pois Rosen piissi, jonka vieressä oli Carl B. -piissi. Enpä napannut niistä aikanaan kuvaa, kun olivat jo esillä SJG:ssa.

Eräs Ros-piissi sai olla monta vuotta kaupungin keskeisimmillä paikoilla näkyvissä, eikä sitä tosiaan buffattu heti pois. Paikkahan oli aika avara ja kuumottava mesta aivan Jyväskylän ytimessä Lyseon lähellä. Käytännössä autollakin oli mahdotonta päästä lähemmäksi kaupungin keskustaa. Google Maps: http://g.co/maps/2y6a6.

Nenäinniemi-Ristikivi..?

Kuokkala

Nisula

Nisula

Nisula

Savela

Taulumäki, laillinen

Joku kevyen liikenteen alikulkutunneli...

Savela. Huomaa CyBress Hill...

Nisula

Keljo

Joku kevyen liikenteen alikulkutunneli...

...samoilta paikoilta.

Junizu...



...Toisinaan tunnelin keskiosassa sijainneet piissit jäivät kokonaan kuvaamatta, koska amatöörikameran salama ei riittänyt, kuten eivät amatöörikuvaajan taidotkaan. Sysimustista kuvista ei kiinnostanut maksaa...

Junizu edelleen...

...

...

...

...Vasen piissi jää tässä kuvassa harmillisen hailakaksi.

Lisää. . .

Samunlinniemen rakennustyömaa.

Kevyen liikenteen alikulku jossain. Olisikohan Nenäinniemi, Ristikivi tai Kangaslampi...

...ja tämä kai tuon ylemmän vierestä.

Kysta, v. 1999

Kuokkalanpelto. Ensimmäisiä paikkoja Kuokkalassa, joka sai jonkinlaista maalia pintaansa verrattain jo hyvin varhaisessa vaiheessa 1990-luvun alkupuolella. Enimmäkseen throw-upeja. Taidettiin seinä jossain vaiheessa buffatakin kokonaan. Tämä kuva ja piissi kuitenkin jo vuosituhannen taitteesta.

Diet MFS...

Kuvaaminen hankaloituu olennaisesti, jos piissi sijaitsee kontissa, joka on siirretty männikössä olevan ruusupuskan viereen. 

Vuosihan oli 2000.

Kuvan kontti sijaitsi Kuokkalanpellolla ja hangessa rämpinen oli jälleen tosiasia edes jonkinlaisen järkevän kuvakulman saavuttamiseksi.

Puskia pukkaa jälleen. Varmasti monille tuttu Tourula-Aholaita-Kivistö-sektorilla sijaitseva paikka.

Kuokkala



Lisää



Jatkoa seuraa entisten rakennusten parissa. Nämä otokset ovat Väinölä-Jyskänlaakso-alueella sijainneesta tehdasrakennuksesta, joka paloi 1990-luvulla näyttävästi. Pahoin tuhoutunut tehdas jäi kuitenkin vielä paikoilleen vuosiksi. Pariin otteeseen tuli paikan päällä vierailtua, mutta harmillisen vähän kunnon piissejä sinne maalattiin paikan suht syrjäisestä sijainnista huolimatta. Ylempi otos taisi olla rakennuksen yläkerrasta, tämä myöhemmin kuvattu ja maalattu GD sitten katutasosta.


lauantai 25. helmikuuta 2012

Ensimmäiset

Mistäs helvetistä tämä on? Nämä jo aikoinaan kulahtaneena kuvatut tyylikkäät Vibra ja Ab sijaitsivat rakennuksessa, jota ei enää ole. Paikka on Laukaantien varressa. Edessä näkyvän rakennuksen takana sijaitsee rautatie, joka on paikallaan edelleen - tosin ilman liikennöintiä. Rakennuksella taisi olla tuolla vasemman nurkan takana oma lastauslaiturikin, mutta siellä ei muistaakseni kummoisia piissejä ollut. Aivan vasemmassa reunassa osittain näkyvät Hiks ja Fiat ilmestynevät linjoille jahka skannausinto kasvaa pidättelemättömän suureksi.

 Huomaa mainosplakaatin alle peittynyt Fiat (Vai mikäköhän se oli?). Kävi mielessä aikanaan puolitosissaan, että pitäisi repiä tuo mainos alas, että näkisi taas sen alla olevan piissin ja saisi sen kuvattuakin. Taisi sinne alle peittyä joku muukin hieno piissi. Tästä voidaan todeta, että kaupallisuus ja graffiti ovat aina syöneet elintilaa toisiltaan. Taistelu kuitenkin jatkuu.

Tästä kuvakulmasta käännyttäessä 90 astetta oikealle näkyy nykyisellään Plantagen. Eli kuvan ottaja on patsastellut suurin piirtein nykyisen levennetyn Laukaantien kaistoilla tai Kamux -autoliikkeen nurkilla. Google Maps: http://tinyurl.com/6plj9ku.

Otos taitaa olla 1990-luvun loppupuolelta ja asiantuntijat toki hoksaavat paikaksi Harjun aidan. Kuvan laatu on paska. Tähän syynä on ilmeisen alkeellinen skannaustekniikka. Valokuvausliikkeissä sai ainakin jossain vaiheessa vuosituhannen vaihteessa palvelua, jossa filmin teettäessään sai kuva myös hienosti sähköisenä itselleen. Piti kirjautua johonkin kirottuun palveluun Internetissä madonnopealla yhteydellä ja latailla otokset kotikoneelle - helppoa?

Kuvan mittasuhteet eivät harmillisesti tule kovinkaan hyvin esille. Todellisuudessa rinne on noilla main todella jyrkkä ja aitakin lienee parimetrinen. Huomaa osittain piissin alle jäänyt suorastaan arkeologinen Jenni -throw-up. Hellyyttävää.

Taulumäen ja Löylyjoen välillä motarin ali kulkee kevyen liikenteen väylä. Tämä joten kuten onnistunut kuva taisi tulla vasta toisella yrittämällä. Jos muistot eivät valehtele, tämä tallentui ensi kerran tavalliselle pokkarikameralle - siis sellaiselle, jossa oli ihan oikea filmi sisällä (Ja josta ei ikinä tiennyt, että saako sillä 24 vai vaikkapa 26 kuvaa, jos filmirullan kyljessä luki "24". Lisäksi oli mahdollista, että ne kaksi lisäkuvaa olivat onnistuneita tai sitten menneet pilalle.). Ensimmäinen otos tästä piissistä meni kuitenkin niin sanotusti vituiksi, joten kuvaus täytyi tehdä uudelleen. Tämä tietenkin otti pannuun, sillä kuvien kehittäminen valokuvausliikkeessä kahteen otteeseen ei ollut jyväskyläläisnuorukaisen lompakolle sitä parasta hellyyttä.

NMT:n piissejä näkyi harvemmin näin julkisella paikalla (En osaa sanoa, että olisiko niitä 90-luvun alussa junatunneleista löytänyt.), mutta NMT:n tageja taisi Kuokkala ainakin olla väärällään.



Paluu

Jkl Trash oli 90-luvun lopulla tai 00-luvun alussa toiminut erittäin lyhytikäinen jyväskyläläiseen graffitiin keskittynyt verkkosivu. Tuohon aikaan Suomessa toimi useita, jopa noin 15, graffitiaiheista sivua, jotka esittelivät kattavasti suomalaista graffitia. Pääpaino oli toki pääkaupunkiseudun kuvissa, mutta myös pienemmillä paikkakunnilla oli oma sivunsa - niin myös Jyväskylällä.

Käytännössä ainut Jyväskylään huolella paneutunut sivusto oli http://www.saunalahti.fi/demu/sjg.htm -osoitteessa (ja tätä ennen muistaakseni jossain toisessa osoitteessa eri nimellä) toiminut Seinäjoki-Jyväskylä Graffiti. Se esitteli tasapuolisesti molempien kaupunkien parasta graffititarjontaa. (Lisäys 17.1.2016, SJG:n Wayback Machine -linkki!)

Kuten todettua, Jkl Trash toimi tässä ohessa - ja erittäin lyhyen aikaa. Sivusto toimi väljässä yhteistyössä SJG:n kanssa: toimittaen kuvia SJG:n käyttöön ja esitellen itse niitä kuvia, jotka olivat kohtalaista keskitasoa tai jopa sen alle. Monet Jkl Trashin kuvista olivat - jos eivät nyt nimensä omaisesti sitä itseään, eli roskaa, niin välillä lähellä sitä - liian vanhoja piissejä tai liian throw-upmaisia kelvatakseen SJG:lle. Ne saivat siis tulla julkaistuksi kuitenkin jotain toista kautta.

Tällä hetkellä Internetin suomalaiset graffitisivut ovat kiven alla. Tosin aikakin on muuttunut ja kuvia hienoista piisseistä ja muusta urbaanitaiteesta on helppo julkaista Netissä muuta kautta kuin perinteisellä kotisivulla. Jäljellä noista vuosituhannen taitteen graffitisivuista taitaa olla ainoastaan Kromi (www.krmi.net) sekä http://www.graffiti.org/hc/ -osoitteessa toiminut The Helsinki Connection, joka sai aikanaan julkisuutta mm. suoraan ratapihalle kohdistetun web-kameran ansiosta. Päivityksiä sivulle ei ole tullut vuosiin (muistaakseni yli 10 vuoteen) ja SJG:kin taisi päivittyä viimeksi joskus 2003 vuoden paikkeilla (pelkkää arvailua tämä). Toki uusiakin sivustoja on muutamien blogien lisäksi, kuten http://koti.welho.com/yki. (EDIT: Tammikuussa 2016 huomasin, että Ykinkään sivu ei ole enää käytössä, eikä sitä löydy edes muuten pätevän Internet Archiven Wayback Machinella.)

Kevät alkaa lähestyä. Lunta on metreittäin, mutta kolmekymppisen jyväskyläläistä graffitia noin 15 vuotta sivusta seuranneen miehen palo graffitiin syttyy taas - kuten joka kevät. On ikävä huomata, että vanhimmat jyväskyläläistä graffitia esittelevät kuvat Internetissä ovat käytännössä tällä hetkellä vuosilta 2004-2007 muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Täytynee tehdä asialle jotain.

Tulen lisäämään tänne epäsäännöllisesti kuvia vanhasta (Pääpaino on vuosituhannen vaihteessa. Kuvia tulee myös 90-luvun puolivälistä, mutta myös 00-luvun lopulta. Ehkä lisään joskus aivan uusiakin kuvia...) jyväskyläisestä graffitista. Kuten todettua, osa piisseistä on kuluneita ja vanhoja ja osaa seinistä, missä ne olivat, ei enää edes ole. Iso osa piisseistä nostaa allekirjoittaneelle mieleen paljon lämpimiä muistoja 90-luvulta ja niistä ajoista, kun jyväskyläläinen graffiti otti ensimmäisiä oikeita askeleitaan.

Nykypäivän ja 90-luvun tasoero parhaiden maalareiden välillä on huima - eli en ala alleviivata sitä, että ennen asiat olisivat olleet paremmin, vaikka ehkä pidänkin vuosituhannen taitteen tyylistä enemmän. Nykypäivän parhaat maalarit peittoaisivat taidoissaan 90-luvun pioneerit mennen tullen. Uranuurtajia ei pidä kuitenkaan koskaan missään asiassa unohtaa.

Homman nimi on Nostalgia.

Tulen jauhamaan täällä kaikenlaista asiaa ja jauhamaan myös paljon asian ohi - liittyen siis itse piisseihin, mutta myös maalauspaikkoihin, rakennuksiin ja kaupunginosiin. Ymmärrän, ettei kaikkia kiinnosta - eli onneksi on niitä kuviakin. Järkevä kuvien kommentointi ja muu keskustelukin on kuitenkin sallittua - jopa suotavaa. Jos saan aikaiseksi, niin mukaan liitetään myös muuta aiheeseen jollain tavoin liittyvää aineistoa: lehtiartikkeleita yms.