maanantai 20. lokakuuta 2014

Nokian rakennuksen työmaa Mattilanniemessä

Talo tuli, Nokia tuli (noin vuonna 1998 Äänekoskelta), Nokia lähti (vuonna 2009). Tältä näytti rakennusvaiheessa:



Vaajakoski

Tässäpä muutama kuva lisää aiemmin mainitun sillan alta Vaajakoskelta. Piissit ovat noin vuosilta 1995-1997.






Muutama sana Lutakon kaupunginosasta

Lutakon kaupunginosa keskustan kupeessa on muuttunut todella paljon. Aluetta on purettu ja "siistitty", ja nyt sen täyttävät kaunis asfalttikenttä, jonka alla on parkkihalli, joka on tehty järveen - nerokasta. On hotellia, messukeskusta, kliinisiä korkeita kerrostaloja ja Technopoliksen toimipisteitä komeinpana kruununjalokivenään 15-kerroksinen Innova 1 -tornitalo.

Ennen oli toisin: Paikalla sijaitsi Schaumanin vaneritehdas, joka oli toiminnassa kunnioitettavasti vuosina 1912–1995. Tehdasalueeseen kuului myös vakuuttava Schaumanin linna, jonka harjakaton alla on muuten tenniskenttä. Lisäksi alueella oli mm. työttömien talo ja niin, ehkä Tavastian jälkeen Suomen tunnetuin rock-klubi Tanssisali Lutakko (Joka on muuten entinen leipomo.). Paikallaan on onneksi vieläkin ja näyttää keskisormea kaikelle kiiltävälle ympärillään.

Alueella oli myös - ja on edelleen - graffiteja. Paneudutaanpa niitä kantaneisiin rakennuksiin hieman. Täältä on mahdollista katsoa, mitä alueella sijaitsi vielä vuosituhannen vaihteessa. Eli ylimmässä kuvassa näkyvä punainen rakennus on tanssisali, ja sen edessä näkyvä rakennus työttömien talo, jonka tilalla on nykyään Technopoliksen Innova 4 -toimistorakennus. Kuvassa työttömien talon ja Lutakon väliin jää pieni ja matala rakennus, jonka kyljessä oli tämä piissi:

Rakennus näkyy vastakkaisesta suunnasta tässä kuvassa: http://www.nettisanomat.com/2005/09/15/pavilkonkilada546.JPG. Linkin kuvassa näkyvä teksti viitannee muutosvastarintaan, jota työttömät ja tanssisalin väki kävivät markkinavoimia vastaan. 

Lisäksi Lutakon tanssisalin kyljessä on vielä tänäkin päivänä tämä Carl Barks -piissi:

Ainiin: Tanssisali Lutakossa on paljon laillisia piissejä. Osa on klubin sisätiloissa, mutta osa on porraskäytävässä, joka johtaa mm. YAD:n toimistoon. Lailliset maalaukset uusitaan aika ajoin. Niistäkin on kuvia jälkipolville, joten tähänkin asiaan tulen palaamaan.

Hampaan koloon on jäänyt kuitenkin aika pahasti kaivelemaan se, että Schaumanin tehtaiden katoilla oli graffiteja - ihan kunnon piissejä, jotka näkyivät jopa jonkin matkan päähän uuden karheaa Kuokkalan siltaa (Rakennettu vuonna 1989 ollen tuolloin Suomen 4. pisin tiesilta.) kuljettaessa. En koskaan tullut niitä kuvanneeksi.

Google Trash


Google Mapsista voi löytää kaikenlaista jännää. Tämä seinä on muistaakseni putsattu, ja uusia piissejäkin siihen on jo tullut. Tämä kuva on kuitenkin syyskuulta 2011.

Nisula


sunnuntai 19. lokakuuta 2014

19.10.2014

Vaajakoski, Jyväskylän maaliskunta. Tämä nykyään Jyväskylän kaupunkiin kuuluva kaupunginosa omaa keskustassaan vanhan junaseisakin sekä sillan sen yli. Silta on uusittu muutamia vuosia sitten, ja sen alla on paljon uusia piissejä. Tämä näyte kuitenkin vanhan sillan alta.

Mattilanpelto, Maailmanlopun silta (Aiheesta lisää  mm. täällä: http://www3.jkl.fi/tiedotus/lehti/index.php/2003-03/191. Uutinen on vuodelta 2003, ja kuvassa näkyykin Oh-piissi, jonka lisään tänne sivuille myöhemmin. "Maailmanloppu eli Haapamäen junaradan alitus Korkeakoskentiellä on vuosikymmeniä sitten vakiintunut nimitys rajalle, jota edemmäs Jyväskylän seminaarilaisten ei ollut lupa vapaa-ajan retkillään kulkea. Lähde: http://vaunut.org/kuva/32486). Välttämättä en lämpene tällaisten vanhojen rakennelmien maalaamiselle, mutta menköön nyt tällaisena kulttuurihistoriallisena kokonaisuutena linjoille.

Tikka

Keljo

Tämä ja kaksi alempaa kuvaa ovat rakennuksesta, josta olen aiemmin höpissyt täällä: Ensimmäiset.



Nämä piissit ja alempikin kuva ovat hatarien muistikuvien mukaan aiemminkin mainitun 9-tielle johtaneen sillan alta, josta aiemmin olen kirjoittanut täällä: http://jkltrash.blogspot.fi/2013/11/18112013-oh-pot-vibra.html. Huomaa yksityiskohta: ViBRA-piissin alle osittain jäänyt teksti, jossa oletettavasti seisoo "GRAFFITI".

Jyväskylän talokeskus oli vielä 90-luvulla toiminut vartiointialan yritys. Yrityskauppojen seurauksena sille kävi näin: http://www.kkv.fi/ratkaisut-ja-julkaisut/ratkaisut/arkisto/2002/sellaisenaan-hyvaksytyt-yrityskaupat/591812002/.

Lohikoski. Tämä kuva päätyi aikoinaan johonkin graffitilehteen, johon allekirjoittanut taisi törmätä myöhemmin jossain helsinkiläisessä tai tamperelaisessa puodissa. Olisiko ollut Kukunor: http://fi.yelp.fi/biz/kukunor-helsinki ...? Kotisivu näyttää poistuneen käytöstä, joten sen pituinen taisi olla senkin erikois- ja kivijalkaliikkeen taru.

Jyskä

Lohikoski

Aholaita. Alla näkyvä CTM teki 90-luvun puolivälissä throw-upeja muistaakseni varsinkin Kuokkalassa.

Harju

Tourula

Kuokkalan vesitorni

Mattilanpelto

Tämä piissi on ehkä kuvattu täällä: Ensimmäiset (Alin kuva). (Lisäys 17.1.2016: Kuva on Taulumäeltä, tarkemmin ilmaistuna paikasta, joka nykyään tunnetaan Jyväskylän katutaidetunnelina.)

Ainola. Jos muistini ei erehdy, niin nykyisin paikalla ovat Iltarannantien kerrostalot.

Mattilanpelto

Tästä paikasta olen maininnut aiemmin täällä: http://jkltrash.blogspot.fi/2013/11/18112013-really-old-school.html.