maanantai 20. lokakuuta 2014

Muutama sana Lutakon kaupunginosasta

Lutakon kaupunginosa keskustan kupeessa on muuttunut todella paljon. Aluetta on purettu ja "siistitty", ja nyt sen täyttävät kaunis asfalttikenttä, jonka alla on parkkihalli, joka on tehty järveen - nerokasta. On hotellia, messukeskusta, kliinisiä korkeita kerrostaloja ja Technopoliksen toimipisteitä komeinpana kruununjalokivenään 15-kerroksinen Innova 1 -tornitalo.

Ennen oli toisin: Paikalla sijaitsi Schaumanin vaneritehdas, joka oli toiminnassa kunnioitettavasti vuosina 1912–1995. Tehdasalueeseen kuului myös vakuuttava Schaumanin linna, jonka harjakaton alla on muuten tenniskenttä. Lisäksi alueella oli mm. työttömien talo ja niin, ehkä Tavastian jälkeen Suomen tunnetuin rock-klubi Tanssisali Lutakko (Joka on muuten entinen leipomo.). Paikallaan on onneksi vieläkin ja näyttää keskisormea kaikelle kiiltävälle ympärillään.

Alueella oli myös - ja on edelleen - graffiteja. Paneudutaanpa niitä kantaneisiin rakennuksiin hieman. Täältä on mahdollista katsoa, mitä alueella sijaitsi vielä vuosituhannen vaihteessa. Eli ylimmässä kuvassa näkyvä punainen rakennus on tanssisali, ja sen edessä näkyvä rakennus työttömien talo, jonka tilalla on nykyään Technopoliksen Innova 4 -toimistorakennus. Kuvassa työttömien talon ja Lutakon väliin jää pieni ja matala rakennus, jonka kyljessä oli tämä piissi:

Rakennus näkyy vastakkaisesta suunnasta tässä kuvassa: http://www.nettisanomat.com/2005/09/15/pavilkonkilada546.JPG. Linkin kuvassa näkyvä teksti viitannee muutosvastarintaan, jota työttömät ja tanssisalin väki kävivät markkinavoimia vastaan. 

Lisäksi Lutakon tanssisalin kyljessä on vielä tänäkin päivänä tämä Carl Barks -piissi:

Ainiin: Tanssisali Lutakossa on paljon laillisia piissejä. Osa on klubin sisätiloissa, mutta osa on porraskäytävässä, joka johtaa mm. YAD:n toimistoon. Lailliset maalaukset uusitaan aika ajoin. Niistäkin on kuvia jälkipolville, joten tähänkin asiaan tulen palaamaan.

Hampaan koloon on jäänyt kuitenkin aika pahasti kaivelemaan se, että Schaumanin tehtaiden katoilla oli graffiteja - ihan kunnon piissejä, jotka näkyivät jopa jonkin matkan päähän uuden karheaa Kuokkalan siltaa (Rakennettu vuonna 1989 ollen tuolloin Suomen 4. pisin tiesilta.) kuljettaessa. En koskaan tullut niitä kuvanneeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti