torstai 28. tammikuuta 2021

Haastattelussa SLOT

Morjensta pöytään! Mitä kuuluu, miten on vuosi lähtenyt käyntiin?

Moro, vuosi on lähtenyt hyvin käyntiin ihan kaikin puolin.

 

Kerro itsestäsi maalarina, eli esimerkiksi kuinka kauan olet maalannut, miten aloitit ja miten graffiti näkyy arjessasi?

Kiinnostus aiheeseen tais lähteä vuonna 96–97, kun olin ala-asteella. Jonnekin koulun näytelmään tarvittiin graffititaustaa, niin kaverin kanssa sit duunattii. Kuvailtiin piissejä ja otettiin vaikutteita (jees, pot, wibra, moh). Siinähän noi "Jkl kings". Vieläkin tulee kuvailtua ja teetettyä niitä valokuviksi.

 

Mikä oli ensikosketuksesi graffitiin ja miten innostuit maalaamisesta?

Tais ekoja kosketuksia olla, kun tägäiltiin vaan koulun tusseilla. Sit löyty himasta jotai vanhoja jämäkannuja, millä oli fillareita maalailtu.

 

Muistatko ensimmäiset sketsisi tai tägisi? Millaisia muistoja liittyy ensimmäiseen throw-upiin tai piissiin?
On noita vanhoja sketsejä jokunen tallessa. Eka throwi tais olla yhden purkutalon seinään.

 

Kauanko olet seurannut Jyväskylän graffitimeininkiä, ja mitkä ovat varhaisimpia muistojasi liittyen siihen?
Se alkoi silloin 90-luvun puolivälin jälkeen. Kyllä sitä tuli tarkkaan kateltua kaikki sillan aluset, kun kersana istu auton takapenkillä. Parhaiten jäänyt mieleen Tourulan sillan alla Riot.


Mitä ajattelet Jyväskylän graffitikulttuurista tällä hetkellä, esimerkiksi sen tasosta ja vireydestä?
Kyllä täällä tuntuu aktiivista porukkaa olevan ja hyvä meininki.


Keiden maalaajien edesottamuksia olet seurannut tai seuraat Jyväskylässä, kotimaassa tai ulkomailla ja voitko sanoa ottaneesi joltakin vaikutteita? Millaisia vaikutteita olet ottanut, tyylillisiä, tekniikkoihin liittyviä vai asenteellisia?
Eniten iski sillon juuri nämä (Jees, wibra, moh). Jos nyt "uudempia" kotimaisia pitää sanoo, niin tnh-, cus-, cost- ja stor-duunit on kovia! Onhan niitä vaikka kuinka muitakin, mut noi tuli ihan ekana mieleen.


Elätkö graffitikulttuuria aaltoliikkeenä vai jatkuvana maniana, eli tuleeko välillä pidettyä taukoa maalaamisesta vai ajatteletko jatkuvasti, milloin pääset seuraavan kerran maalaamaan?
Kyllähän se mielessä on aikalailla koko ajan, mut duunissaki pitäs keretä käymää ja hoitaa muita asioita. Sketsejä tulee kyl duunailtua lähes päivittäin. Eli aina, kun kerkee, varsinkin kesäaikaan :D.


Toteutatko piissisi perinteiseen tyyliin: luonnostelu, värittäminen, linjat ja sitten kiilteet sekä muut tehosteet? Vai tuleeko tästä poikettua? Kuinka usein poikkeat tästä ja miten?
Joskus jaksaa sketsaa ensin, mut nykyään fiiliksen mukaan tulee mentyä. Jos sitä keksii jotai uutta, niin sitten pitää vähän suunnitella. Joo, aikalailla tuossa järjestyksessä.


Mitä pidät onnistuneimpana piissinäsi?
Valokuva: © SLOT



Maalaat usein piissiesi yhteyteen erään tietyn hahmon. Mikä on hahmon tarina?
Joo, toi hahmo synty joskus 10 v. sitten pelkästä pallosta, jolla oli yksi silmä. Vuosien varrella sille on tullut kädet ja jalatkin. Oon aina tykänny charoista, ja olihan se aika luoda joku omanlainen.



Mikä graffitikulttuurin ilmiö tai asia vituttaa vai vituttaako mikään?
Emmä tiiä, en nyt osaa mitään heittää, mikä vituttas pahemmin.


Onko graffitikulttuurissa tai sen liepeillä mitään pyhää? Sopiiko graffiti esimerkiksi taidegalleriaan tai mainosten kuvitukseen?
Kyl ne kai sinnekin käy.


Mitä graffiti on sinulle antanut? Onko sillä ollut jotain käänteentekevää vaikutusta elämääsi vai onko se vain tärkeä harraste muiden joukossa?

Ainakin se on tuonut paljon uusia ihmisiä elämään. Saanut tutustua niin sanottuihin "lapsuuden idoleihin", kenen takia tästä alun perin kiinnostu. Tietty somen kautta tutustunut myös eri kaupunkien porukoihin. Kai se myös jonkinlainen elämäntapa on. Hyvää jengiä ja hauskanpitoa.

 
Jos et olisi ikinä alkanut maalaamaan, tekisitkö jotain muuta luovaa tai jotain muuta, jossa näet samaa graffititaiteen kanssa?
Kyllä varmaan noi piirustushommat ois jatkunut. Sarjakuvatyyli kiinnostanu aina, niin varmaan sit jotain sen suuntasta. Charojen piirtelyä jne.

 
Mitä haluaisit vielä saavuttaa wraitterina?
Kai sitä vois aina kehittyä ja koittaa duunaa jotai uutta.. välillä tuntuu, et homma polkee paikallaan, mut kyllä tässä päässä ideoita riittää, kunhan sais kaiken paperille :D

 
Vaikuttaa siltä, että kuuntelet varsin asiallista musiikkia. Jos maailmanloppu tulisi tänään, ja saisit kuunnella vain yhtä näistä yhtyeistä, niin olisiko se Ramones, Misfits vai The Sex Pistols?
Kyllä se Ramones olis!

 
 
Nöyrä kiitos haastattelusta ja mielenkiintoisista vastauksista!
 
Loppuun vielä nippu kuvia JKL Trashin arkistoista:








sunnuntai 24. tammikuuta 2021

500. päivitys

Aloittaessani blogin pitämisen lauantaina 25. helmikuuta vuonna 2012 en ehkä olisi osannut arvata, että päivityksiä tulee lopulta niin paljon, että vajaan yhdeksän vuoden kuluttua niissä saavutetaan 500. päivityksen merkkipaalu. Nyt kun katsoo taaksepäin tuota aikaa, niin täytyy todeta, että vuosi 2012 tuntuu todella kaukaiselta, ja aika paljon kaikkea on ehtinyt tapahtua. Toisaalta 1990-lukukin tuntuu aivan käsittämättömän kaukaiselta, eikä ole montaakaan päivää siitä, kun hoksasin, että graffiti on ollut osa elämääni neljällä eri vuosikymmenellä.

Innostus graffiteja kohtaan on kuitenkin pysynyt, vaikka vanhojen, vuosituhannen vaihteessa otettujen, kuvien esiinmarssi vääjäämättä loppuikin tässä blogissa jo ajat sitten. Eikä läheskään jokaisen päivityksen yhteyteen enää jaksa kirjoittaa omia mietteitä. Antaa kuvien puhua puolestaan, vaikka välillä niiden sommittelu ja tekninen toteutus saavatkin itsekritiikin heräämään. Kuten varmaan moni on huomannut, olen aina ajatellut, että kuvissa määrä korvaa laadun. Sitä paitsi, useinkaan aika eri riitä hiomaan jokaista otosta, ja rosoisuudessa ja käppäisyydessä on oma viehätyksensä, vaikka ei sen taakse voikaan aina piiloutua. Onneksi välineistö on edes vähän parantunut, ja virheistäkin on ehkä välillä tullut opittua.

Muistelen, että aloittaessani blogin päätin, etten lopeta sen tekoa ikinä. Välillä päivittämisessä on ollut todella pitkiä taukoja kiireestä ja kyllästymisestäkin johtuen, mutta aina olen tiennyt, että kipinä syttyy uudelleen. Tiedän myös, että tuo kuvio toistunee väistämättömästi joskus. Tällä hetkellä voi kuitenkin varsin tyytyväisenä todeta, että intoa blogin tekoon riittää – onhan elokuusta 2019 alkanut vähintään kuukausittainen päivitysputki jatkunut pidempään kuin yksikään ennen sitä; ja vuonna 2020 syntyi enemmän päivityksiä kuin minkään muun vuoden aikana. Lisäksi mennyt vuosi on tuonut muutamia kertoja todella hienoja tuntemuksia kuvausreissuilla, muun muassa täällä, täällä (erityisesti viimeisiä kuvia ottaessa), täällä ja täällä

Ensimmäisessä päivityksessä vuonna 2012 olin lupailevinani erään asian, ja sen toteuttaminen on aina jäänyt. Nyt se on taas ollut työn alla muutaman kuukauden ajan. Lisäksi lienee tässä yhteydessä syytä mainita, että viime huhtikuussa toteutuneen Instragram-aluevaltauksen ohella Jkl Trashiin on luvassa eräs toinenkin uudistus. Mutta eipä mennä vielä asioiden edelle!

Viime kesäkuussa tein blogin 400. päivityksen, ja Instagramissa käyttäjä graffiti.jkl ehdotti, että 500. päivityksen tullen teen 500:n kuvan erikoispäivityksen. Jäin harkitsemaan ideaa, mutta koska se tuntui aivan liian suurelta urakalta, niin päädyin seuraavaan: Nyt luvassa on nippu ja linkkikokelma kuvista, joita pidän jollain tavalla erikoisimpina. Olkaapa hyvä!

Aloitetaan niistä aivan ensimmäisistä, eli tässä blogin ensimmäinen kuva. Kuvan kohteita pidän edelleen ajattomina:

Seppälä

 

En ole aivan varma, mikä ottamistani kuvista on se aivan ensimmäinen, mutta listataanpa eräitä ehdokkaita tähän:

 

Tämä paikkahan tunnetaan nykyään Jyväskylän katutaidetunnelina.

Samasta paikasta tämäkin

Kuokkala

Seppälä

Seppälä

Seppälä

Satama

Yrttisuo

....mutta täyttä varmuutta asiasta ei ole. Voi ihan hyvin olla, ettei ensimmäinen ottamani kuva ole edes näiden joukossa. Siirrytäänpä muihin kuviin...

Tässä ensimmäinen junakuva:


Sitten ensimmäinen erikoisvaunujen kuvasarja, josta tähän valitaan tämä:

Ainoat matkustajajunakuvat ovat tässä päivityksessä, ja niistä esille pääskööt nämä:


Ensimmäisestä säiliövaunukuvasarjasta:



 

 

Ei pidä unohtaa muita pyörillä kulkevia pelejä:

Varmasti vanhin kuvaamani piissi/throw-up, joka on tehty perävaunuun. Kuva on otettu Ympyrätalon lähellä, Palokankaalla.

Ensimmäinen autokuva

Eräs ehdokas ensimmäiseksi perävaunukuvaksi


Myöhemminhän tuo sama(?) perävaunu sai moneen kertaa uudistetut lailliset piissinsä. Tässä niistä ensimmäiset:



En ole aivan varma, että olivatko nuo ensimmäiset kuvaamani lailliset piissit, joten laitetaanpa tähän väliin toinenkin ehdotelma:




Ja kun nyt laillisiin päästiin, niin tässä blogin ensimmäinen laillinen piissi:


Katutaidetunnelilla on tullut käytyä pian kuusi vuotta kuvailemassa, ja 50. päivitys senkin osalta lähestyy. Tältä näyttivät ensimmäiset tuoreet piissit, ja esillenoston saakoon tämä:


Killerin seinällä kuvausjälki oli ensimmäisellä kerralla tällaista:


 

 

Seppälänkankaan varikkoa ei voi myöskään tässä päivityksessä sivuuttaa. Ensimmäinen kuvausreissu poiki tällaisia kuvia, ja niistä oma suosikkini on tämä:

Ensimmäiset Junizu-kuvat tulivat julki tässä päivityksessä, mutta muistelisin, että tämäkin kuva on samalta kuvausreissulta. Kesti muutama vuosi kuvaamisen aloittamisesta, että menin ensimmäistä kertaa Junizuun. Ja se johtui ihan siitä, etten tiennyt missä se oli! Ensimmäisistä kuvista omaa suosikkia on vaikeaa valita, mutta olkoon se tämä:


Muista legendaarisista spoteista tulikin mainittua jo Ympyrätalo. En käynyt siellä kovinkaan monasti kuvaamassa, mutta pari kertaa ainakin:

Pääkallolla voittaa aina.

Nyt kun päästiin charactereiden makuun, niin on pakko taas todeta, että en muista mikä oli juuri se, jonka kuvasin ensimmäistä kertaa. Se voi olla jokin yllä olevista laillisista, mutta koska en ole varma, niin laitetaanpas tämäkin näytille:

Olen ennenkin veikkaillut kuvauspaikaksi Kuokkalaa, mutta en lukitse vastausta vieläkään...

 

Taas täytyy todeta, että en tiedä, mikä on vanhin kuvaamani piissi. Se on selvillä, että se on vähintään vuodelta 1995, mutta osa voi olla vanhempiakin. Ehdokkaita on aika monta, olkaa hyvä:

Vaajakoski, huomaa myös XLT-tägi pylväässä oikealla.

Lutakko. Huomaa SEN ja SAY.

Kukkumäki

Kukkumäki
Kukkumäki



Kukkumäki

Vaajakoski, Tölskä. Tuoreena jälki oli tällaista.

Vaajakoski, Tölskä.


Lähtökohtaisesti ajattelen piisseistä, että mitä isompi, niin sitä siistimpi. Valitettavasti niistäkään kaikki eivät jää mieleen, mutta tässä muutama loppuotteluehdokas taistelemaan suurimmasta piissistä:

Vaajakoski

Vaajakoski

Harju. Ei tämä nyt ehkä noille edellisille koossa pärjää, mutta samapa tuo.

Harjulta tämäkin ja samoin saatesanoin kuin tuo OH

Savela

Savela

Savela

Savela

Halssila

Halssila
Jokela-Pappilanrinne

 

Jokela-Pappilanrinne


Jokela-Pappilanrinne

Pappilanjoki




Löylyjoki

Löylyjoki

Löylyjoki

 

Löylyjoki

Tietysti sitä suurimman piissin ideaa voi miettiä moneltakin kantilta, esimerkiksi näin, näin, näin tai näin. Muitakin ehdotuksia olisi varmaan ollut, mutta ehkä nämä riittävät tällä kertaa. Annetaan pienillekin tilaa:

Junizu

Junizu

Katutaidetunneli


Entäpä röyhkein roof-top Jyväskylässä? Omasta mielestäni tämä:

Nisula–Hongikko–Taulumäki

Ulkomailta löytyy kovempaa kamaa. Näyte Tallinnasta:



Nyt kun ulkomaille päästiin, niin otetaan mukaan läntisimmät ja eteläisimmät ottamani kuvat:

Länttä edustaa tässä Toronto.

Banksy



Sitten etelään ja Lanzarotelle:



Äärimmäisen pohjoisen ja idän kuvat ovatkin Suomesta:



Rovaniemi
Joensuu. Olin kyllä ihan varma, että blogissa on enemmänkin Joensuun-kuvia, mutta en kai sitten. Tämä on kyllä aika tavallinen ongelmia, kun kuvia on muutama tuhat. Aina ei muista, mistä kuvia on ja mistä ei.

 

Suomen eteläisimmät ja läntisimmät kuvat:

Helsinki
Helsinki
Vaasa

Nyt kun hommat liusuvat maantieteen puolelle, niin ehkä kuvat Keski-Suomen ja Jyväskylänkin ääri-ilmansuunnista ansaitsevat tilaa. Itseäni kun on aina innostaneet graffitit erityisen syrjäisissä paikoissa tai suhteellisen pienillä paikkakunnilla.

Länsi:

Keuruu, Haapamäen kylä

Etelä:

Jämsä

Itä:

Hankasalmi

Olin ihan varma, että blogissa on yksi kuva Saarijärveltäkin pohjoista edustamaan, mutta ei kai sitten. Sen paikan ottivat Suolahden kuvat, joita tuolla ylempänä jo olikin. Sitten Jyväskylä:

Pohjoinen:

Puuppola. Pitäähän sitä trashiäkin saada tähän päivitykseen.

Itä:

Palvaniemi-Lapiokangas
Etelä:
Korpilahti


Korpilahti

Korpilahden kuvat olivat varmaankin läntisimpiäkin, mutta laitetaan nyt vielä tämä:

Vesanka-Möykynmäki



Pitäisi varmaan lopettaa joihinkin omasta mielestä tosi hienoihin piisseihin ja kuviin, jossa on paikka ja tunnelmakin kohdallaan. Pikainen valinta osui nyt näihin:

Jaardi

Tourula

Toivottavasti 1 000. päivitys tulee ennen 2030-lukua!